Konya Aydınlar Ocağı'nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta Konya'nın yetiştirdiği ünlü essam ve fotoğraf sanatçısı Nesip Koçer sanat hayatı ve hatıralarını anlattı. Programda Koçer'e 92. Yaş günü sürprizi de yapıldı.
Konevi Derneği Salonundaki programda açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü toplumları devlet yapan değerlerin merkezinde inanç, dil, din, tarih ve kültürel değerlerin bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu unsurlar arasında kültürel değerler ne denli güçlü, kaliteli ve rafine ise diğerleri arasında saygın olur. Böyle toplumlar medeniyetin gelişmesine de vesile olur. 92 yaşına gelmiş bulunan Nesip Koçer de bu değerlere ömrünü adamış bir duayendir" dedi.
İbni Sina'nın (Marifet iltifata tabidir) sözünü hatırlatarak devam eden Güçlü, "Bu söz her devirde geçerlidir. Marifet, iltifatın olmadığı yeri terk eder. Bu durum için de böyledir. Vefa gösterilmediği zaman marifet o bölgeden hicret eder" diyerek sözlerini tamamladı.
Programı modere eden Bekir Şahin de Nesip Koçer'in bir Konya çelebisi ve İstanbul beyefendisi olduğuna vurgu yaparak , "O ülkemizin en önemli resim sanatçılarından biridir. Merhum Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in bir talebesi Nesip hocamın bir çizdiği resmi görünce onu merak edip tanışmak istemiş ve (Onda Süheyl hocamın esintileri var) demişti. Nesip ağabeyin resimlerini gören ünlü sanatçılar, heykeltraşlar eserlerine hayran oldu" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan sanatçı Nesip Koçer, çalışma hayatına sayacı çırağı olarak başladığını ve askerlik çağına kadar bu meslekte çalıştığını ifade ettikten sonra, "O dönemde yağı boya resim yapmaya da başladım. Fotoğraftan bakarak Beyşehir gölünü çizmeye çalışırken gelen bir ziyaretçimiz, bir resim hocasının talebelerini doğal bir yere götürüp resim çizdirdiğini, döndükten sonra da akıllarında kalan manzarayı resmettirdiğini anlatınca ben, o çalışmayı bırakıp Aziziye Cami civarın gittim. Orada, caminin kenarında dinlenen hamalı gözlemleyip aklımda kalanı çizdim" dedi.
Fotoğraf sanatına da yakın ilgi duyduğunu ve 1963'lü yıllarda bir fotoğraf makinası satın alarak çekim yaptım. Kalıcı eserler bırakmak istedim ve çok sayıda Konya resmi yaptım. İlk yaptığım resim de Hasbey mescidi idi. Eserlerimden bazılar Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Devlet Bakanlarına hediye edildi. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler bir resmimi Başbakan Turgut Özal'a hediye etmişti. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a da eserim takdim edildi" diye konuştu.
Çocukluk ve eğitim hayatına dair bilgiler de veren Koçer, "Mevlânâ Müzesi civarında, Celâl Sokağında 15 Şubat 1934 tarihinde doğmuşum. Soyumuz Hadimi Hazretlerinden gelmektedir ve ben altıncı kuşak torunlarındanım. Babam öğretmendi ve ilkokula Aydın Çine'ye bağlı Karpuzlu nahiyesinde başlayı birinci sınıfı orada bitirdim. Sonraki sınıfları Konya da Mahmut Şevket Paşa, yani Çukur Mektep'te okudum. İlkokuldan sonra hiç okula gitmedim. Resim yapmaya o yıllarda başladım.
Harçlığım ile İstanbul'dan gelen gazeteleri alır, her tarafını okurdum. Ramiz'in çıkardığı mizah dergisine abone oldum. İtalyan ressamların çizimi olan yelpaze gibi dergilerdeki resimleri kopya ederek kendimi geliştirmeye çalıştım. Askere desinatör görevi yaptım. Astsubay Okulunun resim öğretmeni İhsan Turgut'tan, resme dair teknik bilgiler edindim" diyerek sözlerini sürdürdü.
Şahin Oteli'nin altında bir dükkân tutarak çalışmalarına burada orada devam ettiğini anlatan Koçer, "O yıllarda fotoğrafçılık baskı tekniği gelişmediği için dergilerdeki resimler ressamlar tarafından çiziliyordu. Bu resimlerle resimlerimi geliştirdim. Amerika'dan gelen Saturday Evening Post Dergisi'ndeki illüstratörlere hayranlık duyardım. İşimi hobi için yapmadım. Kendimizi geçindirmek için hediyelik eşya için resim çizerdim. Muhtelif objeler üzerine resim çalışması yaptım. Ahşap tabak ve kaşıklara Konya ve Mevlevilikle ilgili resim çalıştım. Zamanın Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Sami Yavrucuk ile tanıştıktan sonra, dış ülkelere giden yarışmacılar için ahşap üzerine, karşılıklara bakır tabaklara sporcu resimleri çalıştım. Bunun için anatomi bilgileri öğrendim. Öğretmen olarak ilkokul öğretmenimin ve bana tezhip de ve diğer minyatür gibi konularda rehberlik eden Süheyl Ünver hocamı şükranla anıyorum" dedi.
Program sonunda eski PTT Müdürlerinden Hasan Olcay, ressam Nesip Koçer'in 1963 yılında PTT için hazırladığı posta pullarından oluşan bir tabloyu sanatçıya hediye etti. Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit günü hatırası olarak kitap takdim ederken, Nesip Koçer kendisi için sürpriz olarak hazırlanan doğum günü pastasını kesti.