Cuma

27.9 °

Cumartesi

28.1 °

Pazar

28.2 °

KONYA OLAY TV yine sporda gündem oldu

Ömer Atiker Konyaspor'a başkan adayı

Veteriner Koçak'tan önemli kurban uyarıları

776 genç yetenek, kültür ve sanatla buluştu

Bayram önü çarşı pazarlarda sıkı denetim

Konyaspor Süper Lig'in son haftasında Fenerbahçe'ye 2-1 yenildi

Bakan Murat Kurum Konya'da coşkuyla karşılandı

Orman Dede kendi ormanının yanındaki mezarlıkta toprağa verildi

Otomobilden silahlı saldırı! 3 kişi öldü

AKŞEKER'e en başarılı ihracatçı ödülü verildi

Veteriner Koçak'tan önemli kurban uyarıları

Konya Veteriner Hekimler Odası eski Başkanı Veteriner Hekim Mesut Koçak, kurban öncesi çok önemli uyarılarda bulundu.

GÜNDEM 4.06.2025 13:48:00 0
Veteriner Koçak

KURBAN BAYRAMI İBADET BOYUTU YANINDA; İNSAN SAĞLIĞI, HAYVAN SAĞLIĞI, HAYVAN REFAHI, EKONOMİK BOYUTLARI VE SOSYAL YARDIMLAŞMA VB. BİRÇOK HUSUSU KAPSAYAN ÇOK YÖNLÜ OLAN BİR ORGANİZASYONDUR.

Kurban dini bir terim olarak, Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurbanın acı çektirmeden, çevreyi kirletmeden sağlıklı ve hijyenik bir şekilde kesimi, insan sağlığının korunması için önemlidir.​

Kurban döneminde yaşanan yoğun hayvan hareketleri ve büyük miktarlarda hayvan kesimlerinin yapılması hem hayvan sağlığı hem de halk sağlığı açısından büyük riskler ortaya koymaktadır. Gerekli kontrol ve denetimlerin yapılmaması halinde insan ve hayvan sağlığı açısından büyük tehlikeler ortaya çıkabilmektedir.​

Ülkemiz de son yıllardaki kurban satışları göz önüne alındığında, 2025 yılında da geçen yıla yakın bir oranla 805 bin büyükbaş ve 2 milyon 545 bin küçükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 350 bin kesim yapılacağı tahmin edilmektedir.​

Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının yaklaşık % 25 dir. Bu kadar çok sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Bunun yanında, kullanılamayan hayvansal yan ürünler nedeniyle büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli risk oluşturmaktadır.

‘‘Kurban Bayramı’’ ibadet boyutu yanında; insan sağlığı, hayvan sağlığı, hayvan refahı, ekonomik boyutları ve sosyal yardımlaşma vb. birçok hususu kapsayan çok yönlü olan bir organizasyondur, böylesine büyük ve oldukça kısa bir sürede gerçekleşen organizasyonun sağlıklı ve huzur içerisinde geçmesi için ciddi önlemler alınmalıdır.

İnsanlarda görülen hastalıkların % 61 den fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin de % 90 ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması açısından, kesilen hayvanın sağlıklı olması son derece önemlidir. Kesilen hayvanların sağlıklı olmasında da Veteriner Hekimler önemli görev üstlenmektedir. 

Veteriner Hekimler olarak Kurbanda; İnsan sağlığının ve hayvan sağlığının en üst düzeyde korunması, hayvanların hayvan refahı ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesi, çevre kirliliğinin önlenmesi, Kurban Bayramının kurban ruhuna uygun bir şekilde kutlanması temel amacımız ve görevimizdir…

Hasta ve Kurban olma niteliği taşımayan hayvanları kurban etmek istemiyorsanız, gebe hayvan kesmek istemiyorsanız, veteriner hekimlerinizle işbirliği içerisinde olunuz, sağlıklı ve güvenilir bir kurban süresini birlikte yaşayalım.

Kurban Edilebilen Hayvanlar;

Kurbanlık hayvan deve için beş; sığır ve manda için iki; koyun ve keçi için bir yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir.

Dinen bir hayvanın kurbanlık olabilmesi için tür, yaş ve sağlık kriterlerini sağlaması gerekmektedir. Kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından https://tarimcebimde.tarimorman.gov.tr/ adresinden ‘’TarımCebimde’’ mobil uygulaması tüm cep telefonları için indirmeye açılmış olup, söz konusu mobil uygulama da Hayvansal Üretim ana menüsünden ‘’Küpe Sorgulama’’ alt menüsü seçilerek satın almak istediğiniz hayvanın küpe numarası girilerek hayvan yaş, ırk, cinsiyet ve aşılama bilgilerine ulaşılabilmektedir. Bunun haricinde en pratik yöntem ön dişlerden yaş tayinidir. Koyun ve keçilerin bir yaşını, sığır ve mandaların ise iki yaşını tamamladığını anlaşılabilmesi için alt çenedeki ön orta iki kalıcı dişlerin yerini almış olması gerekir.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre İnsanlarda hastalık yaptığı tespit edilmiş 1415 patojen ajanın 815 tanesi zoonotik yani hayvanlardan insana geçebilen karakterdedir. Bu hastalıklar temas veya gıda yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Ülkemizde başta tüberküloz, brusella, şarbon, ekinokok kisti ve tenya olmak üzere pek çok zoonoz hastalık büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülmektedir. Bu nedenle kurbanlık alırken sağlıklı hayvanların seçilmesi büyük önem taşımaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bazı hastalıklar canlı hayvanlarda belirtiler oluşturabilirken bazıları herhangi bir belirti oluşturmaz. Bu nedenle kesim öncesinde hayvanların, kesim sonrasında ise kan, et ve iç organların veteriner hekim muayenesinden geçmesi gerekir.

Kesinlikle Satın Alınmaması Gereken Hayvanlar;

Resmi Veteriner Sağlık Raporu olmayan, büyükbaş hayvanlarda küpesiz ve kimlik kartı (pasaportu) bulunmayan, küçükbaş hayvanlarda kulak küpesi bulunmayan, deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurmamış hayvanlar, gebe veya yeni doğum yapmış olan, damızlık değeri yüksek dişi hayvanların, öksürüğü ve nefes güçlüğü olan, yutma zorluğu bulunan ve iştahsız / geviş getirmeyen hayvanlar, vücut ısısı yüksek ve tüyleri kabarık / karışık olan, aşırı zayıf olan (kaşektik) ve topallığı olan, ağız, burun, kulak, anüs gibi doğal deliklerinden akıntı gelen ve sulu bir dışkısı olan, anormal kokulu ishali olan, çevreye karşı anormal tepkili veya çok duyarsız ve kısmi / genel felçli olan hayvanlardan uzak durulmalıdır.

Kurbanlık hayvanın genel görünümü canlı ve sağlıklı olmalıdır.Kurban satın alınırken veteriner hekimden destek alınması yararlı olacaktır.

Kesim öncesi kurbanlık hayvanlar yorgun olmamalı ve kesimden önce 12 saat boyunca yem verilmemeli,  hayvanlar kesim alanına taşınması ve kesim sırasında strese sokulmamalıdır.

Kurbanlık hayvanları strese sokacak kötü muamele ve hareketlerden kesinlikle kaçınılmalı, hayvanların kesilen diğer hayvanları görmeleri engellenmelidir. Gerek kesimden önce gerekse kesim sırasında hayvanların strese girmeleri hem hayvan gönenci (refahı) açısından sakıncalı hem de  hayvanlardan elde edilen etlerin kısa sürede lezzet ve kalitesinin bozulmasına  yol açacaktır.

Kurban Kesim Yerleri;

Kurbanlık hayvan kesimleri öncelikle, kesim öncesi ve kesim sonrası veteriner hekim muayenelerinin yapıldığı Tarım Bakanlığından ruhsat almış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerlerde yapılmalıdır.

Bu imkana sahip olmayan vatandaşlarımız kurbanlarını kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler. Kesimler temiz ve serin yerlerde yapılmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır.

Kesimde Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar;

Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir. Bıçaklar sık sık temizlenmelidir. Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir. Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir. Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması yanında kanın akması da daha iyi sağlanacaktır. İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır. Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı,  memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır. Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle  çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır. Anormal görünüşe sahip iç organlar (normalden büyük, kokulu, iltihaplı, su keseleri ve şişkinlikleri bulunan iç organlar çamur kıvamında dalak gibi) ve etler (iltihaplı, kokulu, kanı pıhtılaşmayan gibi) veteriner hekime muayene ettirilmelidir. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, akarsulara ve kanalizasyon sularına dökülmemeli, Çevre temizliği ve Halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde üzerine toz kireç dökülerek derin çukurlara gömülmelidir.

Kurban Etlerinin Olgunlaşması ve Muhafazası;

Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konulmalı ve önce güneş görmeyen serin bir yerde 5-6 saati geçmeyecek şekilde bekletilerek etin sıcaklığının düşmesi sağlandıktan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa, buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez. Bu nedenle etin hava almayan kısımlarında çok kısa sürede (2. gün) bozulma ve kokuşma hatta yeşillenme görülür. Böyle kısımlar kesinlikle tüketilmemeli atılmalıdır. Et ve et ürünleri bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam niteliğindedir. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilmektedir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından ne derece büyük bir tehlikeye dönüşebileceği konusunda fikir vermektedir. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesi ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5 veya 6 gündür. Bu süre kıymada genellikle 3 gündür. Eğer daha uzun süreli muhafaza düşünülüyorsa etler derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilmelidir.

Tüberküloza Dikkat Edelim!

Kurbanlar kesildikten sonra çok önemli gördüğümüz bir konu var. Vatandaşlarımızın tüberküloza dikkat etmesi gerekiyor. Olur ya hayvanı kestiler, kaburgası açılmış... Orada kaburgasında ince ince, nokta nokta sivilceler şeklinde bir manzara görürseler en yakın veteriner hekime bunu hemen bildirsinler. Bu konu hafife alınmasın. Sakın yemesinler... Veteriner hekim raporuna göre hayvanın etinin tüketimine karar verilir. Kendi başlarına, bundan bir şey olmaz gibi söylemlerde bulunmadan veteriner hekimlere müracaat etsinler... Tüberküloz maalesef ülkemizin bir sorunu. Çok da fazla miktarda var. Veteriner hekim kontrolünde kesilmediği için vatandaşlarımız kasaplarla beraber kendi evin bahçelerinde kesiyorlar. Şüphelendikleri durumda en yakın veteriner hekime bildirmeliler. Yenip yenmeyeceğine bu şekilde karar verilip tüketmeleri faydalı olacaktır.

Hastalık etkenlerinin büyük çoğunluğu hem insanlar hem de hayvanlar için patojendir. Bu nedenle, hayvan sağlığını ve insan sağlığını ayrı düşünmek mümkün değildir. Bütün bu değerlendirmelerimiz insan, hayvan ve çevre sağlığını korumak amacına yöneliktir.

Bu vesileyle bütün Türk İslam Âleminin Kurban Bayramını kutlar, hayırlı bayramlar dilerim.

Mesut KOÇAK Veteriner Hekim

KONYAOLAY.COM

  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% 0,00
  • EURO

    44,94% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4255,72% 0,46
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

Veteriner Koçak'tan önemli kurban uyarıları

Konya'da 5,2 şiddetinde deprem korkuttu

Başkan Altay gönüllü itfaiyecilerle

Konya Büyükşehir Belediyesi ile TİHEK arasında protokol imzalandı

Türk Yıldızları gösterisi İskenderun semalarında nefes kesti

İşten çıkarılan adam işyerinden intikamını böyle aldı

Hem suçlu hem güçlü! Ceza yazan polislere saldırdı

Korkutan deprem! 4,1 şiddetinde sallandı

Ünlü sosyal medya fenomeni eski sevgilisi tarafından darp edildi

Türkiye'nin dev tavuk firmasının ürünlerinde ölümcül bakteri tespit edildi

Orman Dede kendi ormanının yanındaki mezarlıkta toprağa verildi

KOMEK lösemi hastalarının yanında

Konya'da yeni Aile Sağlık Merkezi için imzalar atıldı

Rahim Özkaymak dualarla anıldı

Meram Belediyesi’nden sahipsiz köpek sorununa örnek çözüm

Candan ve Sarıtaş ailelerinin mutlu günü

Hadim eski belediye başkanı Topdemir vefat etti

17 yıldır hiç vazgeçmeden aynı yere gelip sevgisini paylaşıyor

Hayalet ağlara takılmış binlerce ölü balık bulundu

Elektrik akımına kapılınca mesleğini bıraktı, kemençe ustası oldu

Meram Belediyesi üreterek büyüyor

Meram Suriçi çarşısı Konya'nın vizyonu olmayı hedefliyor

Konya otogarları rol model oluyor

Konya'da İklim Değişikliğine ilişkin eğitim programı gerçekleştirildi

Konya'da Alzheimer hastalığına yönelik farkındalık etkinliği düzenlendi

Başkan Altay Konya Bilim Merkezi'nde çocuklarla buluştu

Büyükşehirli sporcu Fatma Zehra'dan Avrupa'da büyük başarı

Başarılı sporculardan Başkan Kılca'ya ziyaret

Karatay 'Geleneksel Dostluk ve Kardeşlik Turnuvaları' başladı

Konya Büyükşehir'den İstanbul'a deprem yardımı

Türklerin Almanya'ya gidişinin 50. yılı fotoğraf sergisi

Uçak bir anda yere çakıldı! 4 kişi öldü

Küçük uçak düştü! 3 kişi hayatını kaybetti

Konyalı Doktor Mehmet Öz, Beyaz Saray'da yemin ederek görevine başladı

Küçük uçak kaza kırıma uğradı! 3 kişi öldü

Huzurevinde yangın! 20 kişi hayatını kaybetti

Silahlı saldırgan dehşet saçtı! 3 kişi öldü

Ünlü aktör hayatını kaybetti

Şiddetli yağış sele neden oldu! 33 kişi öldü

Ambulans helikopter denize düştü! 3 kişi öldü

Otomobilden silahlı saldırı! 3 kişi öldü

Konya'da son yılların en büyük fuhuş operasyonu yapıldı

25 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var

Aydınlatma direğine çarpan motosikletin sürücüsü öldü

Devrilen traktörün altında kalan genç kadın öldü

Sevgili 2 genç, mezarlık yakınında bıçaklanmış halde bulundu

Tartıştığı kuzenini tabancayla vurarak öldürdü

7'nci kattan düşen 55 yaşındaki kadın olay yerinde can verdi

Güreş yarışına gittiği boğası tarafından boynuzlanarak öldü

Araçlar birbirine girdi! 1 kişi öldü, 4 kişi yaralandı

  • Cuma 27.9 ° / 14.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 28.1 ° / 15.9 ° Güneşli
  • Pazar 28.2 ° / 16.1 ° Güneşli
  • BIST 100

    9486,56%0,12
  • DOLAR

    39,27% 0,00
  • EURO

    44,94% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4255,72% 0,46
  • Ç. ALTIN

    6833,74% 0,00

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2